Saturday 26 September 2015

KEISTIMEWAAN GARAM BULOH



Garam dan penyakit darah tinggi mesti begitu sinonim kan?? Penyakit darah tinggi seringkali dikaitkan dengan pengambilan garam yang berlebihan sebagai penyebab utama penyakit tersebut. Iya..sememangnya pengambilan garam yang tinggi adalah penyebab penyakit darah tinggi dan diakui oleh pakar-pakar kesihatan.


Justeru, antara cara untuk mengawal dan mengelak daripada penyakit darah tinggi adalah dengan mengurangkan pengambilan garam melebihi 6 gm sehari atau menggantikan garam dengan jus limau dalam masakan,


Untuk pengetahuan anda, garam-garam biasa yang terjual dipasaran kebanyakkannya melalui pemprosesan kimia dan kandungan natrium adalah lebih tinggi. Oleh itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.


Alternatifnya, garam buluh adalah lebih selamat berbanding garam putih atau garam yang biasa kita gunakan.



Keistimewaan garam buluh adalah pada cara pemprosesannya....

garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai sumber. 


- garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. 


- garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. 

- proses pembakaran dapat meneutralkan atau menyingkirkan bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam

- seterusnya garam buluh yang dihasilkan telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya.

-  intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya. Nilai nutrisinya adalah lebih tinggi daripada garam biasa.






Perbezaan di antara garam buluh dan garam biasa




Persoalan seterusnya, mesti anda tertanya-tanya bolehkah garam buluh ni diambil oleh pesakit darah tinggi??

Jawapannya semestinya boleh dan amat digalakkan oleh pesakit darah tinggi kerana kandungan natrium dalam garam buluh adalah sangat rendah, tidak akan mempengaruhi tekanan darah. Manakala kandungan bahan mineral yang banyak dapat memperbaiki kesihatan badan. Selain itu, Garam Buluh ini kaya dengan bahan mineral dan elemen surih, dapat menggantikan garam biasa sepenuhnya.



Khasiat yang boleh didapati daripada garam buluh antaranya adalah:
  • Menyingkirkan toksin dalam badan misalnya (logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas).
  • Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus.
  • Membekalkan bahan mineral dan elemen surih kepada badan manusia.
  • Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
  • Menyelaras keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah.
  •  Meningkatkan daya pemulihan badan.



Selain untuk mengurangkan penyakit darah tinggi, garam buluh juga sesuai untuk pelbagai penyakit yang menghantui kita.




Garam Buluh ini boleh diambil dengan 2 cara sama ada:





1) Garam Buloh Premier Drink






2) Garam Buloh Premier Cooking Salt Powder





Pilihan Cara Mengaplikasikan Garam Buluh





Untuk mendapatkan garam buluh premier drink atau garam buluh premier cooking salt powder, boleh sms/whatsapp kak fatin sekarang..


Fast action, fast result